מאת: גאיה בשן
הפרעות שינה אינן מוגדרות רק כקשיים בהירדמות – הן מתבטאות גם ביקיצת בוקר מוקדמת מבלי יכולת לשוב ולהירדם או בחוסר מנוחה, בשינה המלווה בחלומות רבים ובמספר רב של התעוררויות, הקוטעות את רצף השינה. המחסור המתמשך בשינה גורם לתשישות רבה ולקושי להתמודד עם דרישות היומיום התובעניות. לרפואה הסינית הקלאסית מטרה מרכזית בטיפול בבעיה: לגרום ליין להכיל שוב את היאנג.
דני (שם בדוי), גבר בן 58 המתגורר במרכז תל-אביב, גרוש ואב לשני ילדים, הגיע אלי לטיפול בתלונה על נדודי שינה שהחלו לפני כשנה. כסופר וככתב עיתונות, ומשום שלדבריו הוא יצירתי יותר בשעות הערב, הוא הולך לישון לקראת שתיים בלילה. עד לפני כשנה הוא ישן שינה עמוקה בכל לילה לפחות כשבע שעות, בעוד כיום הוא מתקשה מאד בהירדמות, שנתו רדודה והוא מתעורר כעבור שלוש שעות ללא יכולת להירדם שוב. דני מרבה לעשן ואינו מקפיד על תזונה מאוזנת וסדירה. באישיותו הוא חד מחשבה, אינטליגנטי אך מופנם ואינו מרבה לשתף אחרים בעולמו הפסיכו-פיזי. במהלך המפגשים שקיימתי עמו נודע לי שהוא אוצר כעס רב הנותר ללא ביטוי. חוסר שקט רב אינו מאפשר לו לחוש עייפות גם לאחר לילות של נדודי שינה.
אורח חיים לקוי מחליש את היין
על פי הכתבים הסינים הקלאסיים, רבות מבעיות השינה נגרמות כתוצאה מ"יאנג שאיננו מצליח להיכנס לתוך יין". יין ויאנג הינם שני קטבים המשמשים לתיאור ולהסבר תופעות ותהליכי שינוי מתמיד בטבע הן בקוסמוס והן באדם, כמיקרוקוסמוס. מונחים אלה מצביעים על עיקרון הדואליות המובנה בכל תופעה: יאנג הינו בעל איכויות של חום, יובש, בוהק, תנועה, אקטיביות, חוזק, מהירות וקלות, בעוד ליין יש איכויות של קור, לחות, אפלוליות, מופנמות, רוגע, רכות, איטיות וכבדות.
על מנת שתוכל להתקיים שינה עמוקה, על האספקט היאנגי של התנועה להיות מכונס ומוכל על ידי אספקט הרוגע של היין בגוף. ניתן לראות בהפרעות שינה פתולוגיה המקושרת למחסור באיכות יינית או לחוסר תנועה נכונה, הגורמת לכך שאנרגיה יינית ואנרגיה יאנגית אינן מצליחות להתחלף, להניע ולהזין זו את זו. אספקטים ייניים בגוף משוייכים לרמת הדם, שתפקידו להזין וללחלח את האיברים ורקמות הגוף, לג'ינג, התמציות החומריות המזינות את האיברים, ולכמות נוזלי הגוף.
ניתן לאבחן ולראות שאורח חייו של דני גורם להחלשות מתמדת של רמת היין בגופו. הדבר מתרחש עקב כילוי התמציות באמצעות צריכה מרובה של סיגריות, אכילה לא מאוזנת שאינה מזינה את רמת הדם ונוזלי הגוף ושתיה מועטה. תהליך זה מתבטא בעליה של יאנג ובחוסר יכולת להתעגן ביין, וגורם להתעוררות לא רצויה במהלך השינה.
הכתבים הסיניים מתייחסים גם לפעילות פיזית רבה, למחלות מתמשכות, ללידות מרובות, לכעס, לעצבנות, לפחד ולחרדה, לעצבות, לחשיבה אובססיבית ולהדחקה רגשית כגורמים המובילים לכילוי של האספקטים המזינים בגוף. במצבים אלה, כאשר הצד האקטיבי אינו יכול להפוך לפסיבי, עלולים להופיע בנוסף להפרעות השינה גם סימפטומים של חוסר מנוחה, עצבנות, דפיקות לב מהירות, תחושה של חום ויובש בפה, עצירות, סחרחורות, בעיות עיניים וקשיי נשימה.
משום שהרפואה הסינית שמה דגש על הבנת היחסים בין האיברים, הבאים לידי ביטוי בסימפטומים מגוונים הנגלים ברובד הפיזי, הרגשי והמנטלי של האדם, לא ניתן להתעלם מכך שהפרעות שינה מקושרות גם לאנרגיה לא מאוזנת של הלב. כאשר מתייחסים אל הלב, אין הכוונה ללב הפיזי, אלא לאיכות שתפקידה לווסת את מצב ההכרה, מקום בו שוכנת ה"שן", כלומר הרוח המגדירה את המחשבות, הרגשות והדמיונות שלנו, ומתבטאת הן במצבי עירות והן במצבי חלום, כתודעה. באופן זה, גם ההדחקה הרגשית והכעס הנוכחים בחייו של דני תומכים בתהליך כילוי היין והמרצת תנועת היאנג כלפי מעלה.
הפתרון: לגרום לגוף לווסת את עצמו מחדש
במפגשי עם דני לא רציתי להקל הקלה זמנית ולטפל בסימפטום ספציפי בלבד, אלא לפתור את שורשו של חוסר האיזון תוך חיזוק יכולתו של הגוף לווסת את עצמו מחדש. גישתי זו הסתמכה על הרפואה הסינית העתיקה, המאמינה שאורח חייו של האדם חייב להילקח בחשבון בעת האבחנה ובקביעת התהליך הטיפולי, בניגוד לרפואה אלופתית, המטפלת בסימפטומים ספציפיים בלבד. בהתחלה השתמשתי בדיקור, הנעשה על-ידי החדרת מחטים חד פעמיות עדינות ודקות לגוף בנקודות ספציפיות שבהן קיים ריכוז אנרגיה.
נקודות הדיקור נבחרו בכל פעם בהתאם למצבו הנוכחי, באופן שאיפשר להסיר חסימות קיימות ולמלא חוסרים. במקביל, נתתי לדני פורמולה של צמחי מרפא שתמכו בהשבת איזונו הפיזי והרגשי על ידי בניית תמציות ייניות חסרות. לאחר הפגישה השנייה החל דני לישון שינה עמוקה יותר במשך חמש שעות רצופות.
פעולת העיכול היא יאנגית ולכן מקשה על שינה עמוקה
בשלב זה הוא החל לתת ביטוי לכעסיו העצורים. כמטפלת, ראיתי חשיבות רבה לשימוש בשיחה תומכת בנוסף לדיקור בנקודות אנרגטיות המשפיעות על המערך הרגשי. שילוב זה איפשר לדני להתחיל להתיר חלק מהקונפליקטים שטלטלו את תודעתו ועל-ידי כך להפסיק את כילוי רמת הִיין שהתרחש עקב מחשבה אובססיבית. התנגדותו לשינוי באורח חייו ובאופן תזונתו נחלשה. הסברתי לו שלמזון יש פוטנציאל לאזן או להחריף את מצבו הגופני-רגשי משום שלכל סוג של אוכל ושתיה, בהתאם לטעמו ולטמפרטורה שלו, ישנה השפעה על איברים או על חומרים ספציפיים בגוף.
במסגרת ההכוונה התזונתית, המלצתי לו להפסיק לאכול כבר בשעות הערב המוקדמות מתוך הבנה כי פעולת העיכול במהותה הנה פעולה יאנגית, וכאשר אנרגיית מערכת העיכול מתועלת לפירוק מזון היא אינה מאפשרת שינה עמוקה. בנוסף, כדי להקל על מערכת העיכול, המלצתי לו לאכול אוכל חם בשעות הערב (מרק או ירקות מאודים ולא סלט ולחם). החום תורם ליכולתם של אברי העיכול לפרק ולספוג את האוכל בקלות.
כעבור מספר פגישות החל דני לחוש עייפות בשעות הערב. עובדה זו היוותה עבורי סימן לכך שהיאנג הנו פחות אגרסיבי ומוכל על-ידי רמת היין. הסברתי לדני שעל פי הרפואה הסינית כל שעה במהלך היממה מיוחסת לאיבר אנרגטי אחר, ושעות הערב המאוחרות הן שעות שבהן אברי היין נבנים ומתמלאים באנרגיה. עבודה מנטלית בשעות אלה אינה מאפשרת לתהליך טבעי זה להתרחש.
דני החל אט-אט ללכת לישון מעט מוקדם יותר, ובשעה שקדמה לשינה הפחית בעישון ובשתיית משקאות מכילי קפאין (תה, קפה, קולה), מתוך הבנה כי הקפאין והניקוטין מעוררים אותו. לאחר מספר פגישות נוספות חזר דני לישון שינה עמוקה כשבע שעות בלילה.
פורסם לראשונה במגזין הבריאות של חברת ביטוח הראל בנובמבר 2010