טיפול בדלקות בדרכי השתן באמצעות רפואה סינית קלאסית

מאת: גאיה בשן

דלקות בדרכי השתן הן מצוקה שכיחה. הסיבה המרכזית לדלקות אלה לפי הרפואה המערבית נעוצה בחיידקי מעי המועברים לרירית השלפוחית. ברפואה הסינית הקלאסית ההבנה הנה שדלקת בדרכי השתן כה שכיחה משום שהיא ביטוי לגורמים רבים. תפיסה זו מאפשרת להתאים לכל אדם את הטיפול באופן אינדיבידואלי, וכתוצאה מכך למנוע הופעה של דלקות בעתיד.

באחד מהימים התקשרה אלי ענת (שם בדוי), אשה בת 38, במצוקה גדולה. היא סיפרה לי כי הבוקר כשקמה מהשינה הרגישה שוב באותה תחושת צריבה בלתי נעימה שהיא מכירה היטב. היא ידעה מיד שזו דלקת בשלפוחית, עימה היא שבה ומתמודדת כבר ארבע שנים. ענת קצה בצורך ללכת לרופא, ליטול אנטיביוטיקה ולחזור לשגרת שתיית מיץ חמוציות וחליטות פטרוזיליה. באותו היום נפגשנו בפעם הראשונה. היא סיפרה לי כי הדלקות החלו לאחר לידת בתה השנייה ומאז שכיחות הופעתן הלכה וגברה, בעיקר כשהיא מצויה במתח בעבודה או כשהמערכת החיסונית שלה נחלשת, דבר הבא לידי ביטוי בהתקררויות חוזרות.

דלקת בשלפוחית השתן – יש גישה מערבית וגישה סינית

מבחינת הרפואה המערבית, בין גורמי הסיכון המאפשרים לחיידקים לחדור לשלפוחית ניתן למנות את המבנה האנטומי של האשה, יחסי מין (כנראה עקב מיקרו-טראומה לאזור), ירידה ברמת האסטרוגן בגיל המעבר הגורמת להדלדלות של רירית דרכי השתן ולהפחתת הפלורה הטבעית בנרתיק, אצירת שתן עקב הריון או הגדלת פרוסטטה אצל גברים, ושלפוחית שאינה מתרוקנת עד סופה ומהווה קרקע לזיהומים בחולי סוכרת.

בראיה הסינית הקלאסית, האיברים הפנימיים בגוף האדם מהווים בני זוג ייני ויאנגי, משויכים לפאזה כלשהי (עץ, אש, אדמה, מתכת או מים) ונתפסים כקשורים זה לזה באמצעות מרידיאנים, המהווים את המיפוי האנרגטי של הגוף. מרידיאנים אלה הנם רשת נתיבים עדינה, המחוברת באופן פנימי לאיברים ובאופן חיצוני לעור. כשהזרימה במרידיאנים הרמונית ואיננה נתקלת במכשול, מתקיים מצב של בריאות תקינה, אך כשהזרימה דרך אחד מהערוצים משתבשת (מואצת, מואטת או נחסמת), עלול להתרחש מצב של חוסר איזון. כשמזהים איזה מערוצי הזרימה נפגע, ניתן לאבחן את מקור המחלות ולטפל בהן.

גם מצבים רגשיים משפיעים על שלפוחית השתן

אחד הגורמים לדלקות במערכת השתן הנו ליחה חמה. בישראל, שבה האקלים ברוב חודשי השנה חם ולח, אנשים רבים סובלים מלחות חמה העלולה להתבטא בכבדות פיזית ומנטלית, בבעיות במערכת העיכול, בדלקות אוזניים וסינוסים, בכאבי מפרקים, בכולסטרול גבוה, באסטמה ועוד. משום שלחות נוטה לשקוע נראה את השפעתה גם על מערכות הרבייה והשתן, החל מבעיות פריון, דרך כאבי מחזור וכלה בדלקות בשלפוחית. לחות יכולה להיכנס לשלפוחית ישירות מאקלים חיצוני או להיווצר בגוף עקב תזונה.

תזונה חריפה, מתובלת, שומנית ומטוגנת, המתבססת על פחמימות ריקות כבצקים מקמח לבן, סוכרים מזוקקים, חומרים משמרים ומזון תעשייתי, גורמת להצטברות חום ולחות במערכת העיכול. האיבר המרכזי שתפקידו להתמיר מזון כך שלא תיווצר ליחה הוא הטחול. בנוסף לתזונה, הטחול נחלש עקב לימודים אינטנסיביים, מצבי דאגה ועודף מחשבה, כשהתוצאה היא היווצרות ליחה השוקעת למטה ומשפיעה על הכליות ושלפוחית השתן.

גם מצב הכליות, בנות הזוג הייניות של השלפוחית בפאזת המים, יכול להוביל לדלקת בשלפוחית. חוסר ביין של הכליות עקב אורח חיים מכלה, מיעוט שעות שינה, לידות מרובות או נטיה מולדת, עלול לגרום לעליית היאנג ולחום מדומה הפוגע בשלפוחית. השלפוחית זקוקה להזנה יינית, וכשזו מצויה בחוסר תתכנה דלקות חוזרות כמו גם גלי חום, קשיי שינה, עצירות, כאבי ראש, צריבה בעיניים ויובש ואגינלי. סימפטומים אלה מזכירים את גישת הרפואה המערבית באשר להופעת דלקות בשלפוחית בשכיחות גבוהה בגיל המעבר, שבו יש ירידה ברמת היין. עמידה ממושכת, הריון והרמת משאות כבדים מחלישים את יאנג הכליות ויכולים גם הם להוביל לתקיעות של אנרגיה ולפגיעה בחופש מעברי המים, שתוביל ללחץ בשלפוחית ולהצטברות נוזלים שיתחממו עם הזמן ויגרמו לדלקת, בדומה לאצירת שתן בראיה המערבית.

מערכת היחסים ה"חמה" בין הלב לשלפוחית

מערכות יחסים נוספות המשפיעות על שלפוחית השתן לפי הרפואה הסינית הקלאסית הן עם הכבד, הלב, המעי הדק והריאות. הכבד אחראי על זרימה חופשית של אנרגיה בגוף, וכשיש בו תקיעות, לרוב עקב כעס, לחץ או הדחקת רגשות, הדבר יגרום לחום ולתנועה הפוכה לזו של מעגל ההזנה (ראה מאמר על הפרעות דיכאון) ולהעברת החום מפאזת העץ שאליה שייך הכבד לפאזת המים שאליה משויכת השלפוחית. במצב זה, הדלקת תתלקח בתקופות של לחץ.

במקביל, כעס הגורם לחום בכבד יכול לגרום לבערה בלב דרך מעגל ההזנה. הלב הוא בן זוגו של המעי הדק בפאזת האש, והמעי הדק מקושר ישירות לשלפוחית השתן דרך שכבת היאנג הגדול. מערכת יחסים זו היא דרך שכיחה שבאמצעותה עודף אש בלב מנקז עצמו לשלפוחית. גם לריאות ולשלפוחית יש מערכת יחסים הדוקה, הבאה לידי ביטוי במחזור הזרימה היומי של האנרגיה במרידיאנים לפי השעון הסיני. חוסר ביין של הריאות עלול לגרום לחום שיתבטא בשלפוחית.

טיפול אקוטי לעומת טיפול שורש

עתה, ניתן להבין מדוע הדלקות של ענת החלו לאחר שתי לידות (בהריון ובלידה נחלשות רמות היין והיאנג של הכליות ואנרגית הטחול נפגעת), כיצד המתח שבו היא מצויה תורם להופעתן, ואת הקשר בין חולשת הריאות המובילה להתקררויות חוזרות ובין השלפוחית. במפגש הראשון עימה השתמשתי בדיקור בנקודות שאפשרו הנעת נוזלים והוצאה מהירה של חום שאותו אבחנתי בדופק. כבר באותו היום חשה ענת הקלה משמעותית בכאבים, והדלקת עברה בזמן קצר וללא אנטיביוטיקה.

לאחר הטיפול בסימפטום האקוטי התחלתי לטפל במקור חוסר האיזון הגורם לדלקות, כטיפול מניעתי. במקביל לדיקור, ענת החלה ליטול פורמולת צמחי מרפא לחיזוק הכליות ולהזנת הלב, תוך הרגעת הכבד וחיזוק מערכת החיסון. לכל צמח איכות שונה הנקבעת לפי טעם, טמפרטורה, כיוון התנועה שהוא מפעיל בגוף, והאיבר או המרידיאן שעליו הוא משפיע. תרכובת של מספר צמחים מאפשרת פעולה הרמונית לטובת תהליך הריפוי. לאחר מספר פגישות ענת דווחה על ירידה בתחושת המתח ובהצטננויות, על ירידה משמעותית בשכיחות הופעת הדלקות ובעצמתן, ועל חזרה למצב שבו היתה לפני הלידה השניה.

פורסם לראשונה במגזין הבריאות של חברת ביטוח הראל בינואר 2011