אבחנת גוף: מראה חיצוני כמפתח להבנת מצבי בריאות וחולי פנימיים

מאת: גאיה בשן
רובנו עסוקים במהלך היום יום במראה הפיזי שלנו. החברה המערבית חינכה אותנו להבחין ב"פגמים" שלנו ולעסוק בשאלות כמו האם העור שלנו חלק דיו, האם השיער נראה מבריק ושופע, האם הציפורניים ואצבעות הידיים יפות, האם מידות הגוף פרופורציונליות ועוד. יחד עם זאת, מעטים מאיתנו מודעים לעובדה שלכל אחד מהסממנים הפיזיים שלנו ישנה משמעות עמוקה המשקפת את נטיותינו הבריאותיות, את מצבנו הפנימי הפסיכו-פיזי ואת חוסר האיזונים היכולים בסופו של דבר להעיד על מחלות.

התבוננות פשוטה או צילום רנטגן? להסתכל בקנקן כדי לדעת מה יש בו

מטרת הרפואה הסינית הנה לאבחן ולהסביר את מקורות הפתולוגיות הקיימות והפוטנציאליות של האדם, את מיקומן ואת אופין, ולתמוך במצב של בריאות ואיזון. מאחר ובגוף האדם טבועים ומשתקפים הדברים כולם, האספקטים החיצוניים והפנימיים של הגוף נתפסים כמתפקדים בהדדיות ובתגובתיות האחד לשני. לכן, כשמחלה פנימית מתעוררת יהיו לכך סימנים של הפרעה ברמה הפיזית השטחית יותר של הגוף, החל מגודל, מבנה, מרקם וצבע של הרקמות והאיברים וכלה בטמפרטורה, ביובש ובלחות שלהם.
רמות האבחון שניתן להגיע אליהן באמצעות התבוננות בלבד הן עמוקות ביותר. כך לדוגמה, הלחיים מצביעות על מצבה של מערכת הנשימה ואיכות הסירקולציה של האנרגיה בגוף. פצעים המופיעים באזור זה יכולים להעיד על צריכה מרובה מדי של בשר ומוצרי חלב המייצרים ליחה ברֵיאוֹת ובמערכת העיכול, ליחה שעלולה לגרום לאסטמה או לשקוע ולגרום להפרשות ואגינליות אצל נשים או להגדלת פרוסטטה אצל גברים. כך גם קצה האף, המייצג את אנרגית הלב ולחץ הדם, יכול להעיד במידה והוא אדום על לחץ דם גבוה, בעוד שצבע סגלגל יצביע על לחץ דם נמוך. לעומת זאת, כאשר גשר האף, המייצג את הקיבה, הנו אדום הדבר יכול להצביע על פתולוגיות כמו כיב פפטי או על צריכה מרובה של תבלינים חריפים וסוכר מעובד.

באופן דומה, הציפורניים מצביעות אף הן על המצב הפיזי והמנטלי של האדם. צבע הציפורן, כמו גם צבע השפתיים, מראה על איכות וכמות הדם. הצבע משתנה באופן יומיומי בהתאם לשינויים במצב הפיזי והמנטלי ולשינויים בהרגלי האכילה והפעילות. צבע ציפורניים ורדרד-אדמדם מעיד על בריאות כללית טובה ולכן מהווה אינדיקציה להטבה במצבו של אדם החולה במחלה כרונית. לעומת זאת, צבע ציפורניים אדום-סגלגל מצביע על חוסר איזון באנרגית הכבד, במערכת העיכול ובתפקוד מערכת ההפרשה, ויכול להעיד על עצירות, שלשול, אינסומניה ודיכאון. קוים אנכיים לאורך הציפורן משקפים צריכה מוגברת של פחמימות ומלח וחוסר בצריכת חלבון, מצב שיוביל לחולשה בתפקוד אנרגית הכליות והכבד ולהתפתחות של עייפות וחולשה כללית. צורת הציפורן, נקודות לבנות על גבי הציפורניים, פסים אופקיים, פיצול של סוף הציפורן, הופעת ירחים לבנים בשורש הציפורן – כולם מעידים על חוסר איזון פנימי מסוגים שונים.

כך ניתן להבין את הקונסטיטוציה המולדת של האדם לצד המצב העכשווי שבו מצוי הגוף גם מניתוח מבנה העצמות, היחס בין גודל הראש לגוף, גודל האישונים, אורך הריסים וכוון צמיחתם, אזורים עם שיעור יתר, אורכן של אצבעות הידיים והרגליים, המרחק בין העיניים ועוד.

להתבונן במטופל מכף רגל ועד ראש

נטע (שם בדוי), בחורה בת 29, הגיעה אלי עם תלונה על כאבי ראש עמומים שהחלו לפני כשנה ושיעול טורדני יבש המלווה אותה מגיל ההתבגרות. מעבר לכך היא הגדירה את עצמה כאדם בריא, ללא תלונות פיזיות או נפשיות נוספות. עם זאת, משכה את תשומת לבי כהות באזור הסנטר וסביב פיה של נטע, אזור המשקף את מערכת הרביה ותפקודה. כששאלתי אותה לגבי המחזור החודשי שלה, היא אמרה שהמחזור מעולם לא היה סדיר, אך כל עוד היא איננה מעוניינת להיכנס להריון הדבר אינו מטריד אותה, ומבחינתה נחסכת ממנה "חוסר נוחות חודשית קבועה". כאשר הבחנתי בפגישות הטיפוליות הבאות שלכהות זו נוספו פצעים, שכנעתי את נטע ללכת להבדק אצל גניקולוג. להפתעתה, אכן התברר בבדיקה כי יש לה שחלות פוליציסטיות, המהוות את הגורם לחוסר הסדירות במחזור.

כפות הרגליים של נטע היו תמיד קרות ובעלות גוון סגלגל, מצב המקושר בדרך כלל להפרעה בזרימת האנרגיה והדם בגוף ולתפקודה של מערכת הרביה. גם השיעול הממושך, שהנו מנוגד לתנועה הטבעית של הריאות כלפי מטה, גרם לכך שהאנרגיה לא תגיע למקום התחתון ביותר בגוף. הפגיעה בריאות, שלא אפשרה לתנועה כלפי מטה להתרחש באופן סדיר, גרמה לחוסר הזנה לרחם ולמערכת הרביה.

על מנת להבין את הטיפול בנטע חשוב להיות מודעים למסלולו של מרידיאן הכבד: המרידיאן מתחיל בכף הרגל, עובר במערכת הרביה, עולה וחוצה את הסרעפת, מתפשט לצידי הצלעות, עובר בחלק האחורי של הגרון לכוון הלוע, מתחבר לעיניים, יוצא במצח באזור הסינוסים הקדמיים ומגיע עד לקודקוד הראש. מסלול זה מצביע על הקשר ההדוק שיש למרידיאן הכבד למחזור החודשי ולתנועת הסרעפת בעת הנשימה. בהיותו המרידיאן הייני היחיד המגיע אל פסגת הראש מתבהר גם הקשר בין התקיעות הקיימת אצל נטע באזור מערכת הרביה ובין כאבי הראש שמהם החלה לסבול.

טיפול סימפטומטי מסווה את הבעיה ולא פותר אותה

ברור איפא, שניסיון להפחית את כאבי הראש באופן סימפטומטי בלבד לא היה פותר את מקור חוסר האיזון בגופה של נטע. באמצעות דיקור ושינוי תזונתי התחלנו בניקוי הליחה שהכבידה על מערכת הרביה. ליחה, בהיותה אספקט ייני-דחוס, גרמה לכבדות, להפרעה בזרימה תקינה של האנרגיה ולחסימה ברשת המרידיאנים ויצרה התקשויות שבאו לידי ביטוי בציסטות על גבי השחלות. ככל שפחתה רמת הליחה, זרימת הצ'י והדם דרך האזור הסטגננטי התחדשה והרקמה המקומית החלה להיות מוזנת. במקביל השתמשתי בדיקור ובצמחי מרפא כדי לתמוך בריאות שנחלשו מאד וביכולתן להוריד את האנרגיה כלפי מטה, תוך חיזוק יכולת העיגון של הנשימה באמצעות פאזת המים (אנרגית הכליות). השיעול פחת וכעבור זמן-מה החלה נטע לקבל מחזור באופן סדיר. כאב הראש הופיע למשך היומיים שלפני קבלת המחזור בלבד, וכעבור מספר טיפולים נוספים גם הוא פסק לחלוטין.

הסממנים החיצוניים שהופיעו על גבי גופה של נטע וכללו כהות ופצעים בסנטר ומסביב לפה, לצד קור וסגלגלות בכפות הרגליים, נתנו לי אינדיקציה אבחנתית למורכבות מצבה והיוו מפתח בפתרון המצוקה שעליה דווחה. באופן דומה, ככל שהתקדם הטיפול חלו שינוי ונסיגה בסממנים אלה והדבר היווה עדות עבורי ועבור נטע להתקדמות התהליך הטיפולי.

פורסם לראשונה במגזין הבריאות של חברת ביטוח הראל בדצמבר 2011