למזון יש פוטנציאל לאזן או להחריף את מצבו הגופני-רגשי של האדם משום שלכל סוג של אוכל ושתיה, בהתאם לטעמו ולטמפרטורה שלו, ישנה השפעה על איברים או על חומרים ספציפיים בגוף. ביסוד ההכוונה התזונתית עומדת ההבנה כי סוגי מזון שונים משפיעים באופן שונה על כל אדם, בהתאם לחוסר האיזון היחודי המאפיין אותו ולעונות השנה. מכיוון שחוסר שיקול-דעת תזונתי הוא סיבה נפוצה למחלות שונות, הרפואה הסינית מדגישה תזונה נכונה כבסיס לריפוי.

יש להימנע מהתמכרות הנובעת מהתענגות-יתר על טעם או על טמפרטורה מסוימת של מאכלים, מחשש שהם יחריפו את מצבו של איבר מסוים או יגרמו לאדם להיות רגיש יותר לאקלים, שעלול להיות גורם הרסני עבורו. הארוחות צריכות לשמר את האיזון בין הטעמים והטמפרטורות, ובאופן אידאלי הן צריכות להיות בכמויות מדודות ובזמנים קבועים.

כאשר האדם צורך מזון שאינו מתאים לאיכות האנרגטית האינדיבידואלית שלו, המזון אינו יכול לעבור תהליך עיבוד נכון. בדיוק כמו מחשבה מופשטת, כך גם מזון מוחשי, הנקלט במערכת הפסיכו-פיזית מבלי שעבר תהליך של עיכול כהלכה, אינו יכול להטמע או לשמש את המערכת. הוא סותם את ערוצי הזרימה שלה ויוצר תגובה רעילה העלולה לגרום למחלה. מערכת העיכול נפגעת ובנוסף להשפעות הניכרות באופן חיצוני כמו השמנה, נוצרת עכירות מנטלית המחלישה את האנרגיה החיונית לקיום האדם.